Een blogje naar aanleiding van diverse vragen die ik gehad heb over het in eigen beheer uitgeven van een boek zoals ik gedaan heb met Australia’s Outback Tracks.
Er zijn diverse zogenaamde print on demand uitgeverijen zoals Lulu, Free Musketeers, Boekscout en meer. Daar zijn je mogelijkheden vaak beperkter, zeker als je zoals ik veel foto’s in kleur in je boek wilt hebben. Daarom heb ik dit boek geheel in eigen beheer uitgegeven. De tekst is geredigeerd door een vriendin van me en ook door mezelf. Kleine foutjes zijn onvermijdelijk en het is ook onvermijdelijk dat die er niet allemaal uit gehaald worden, ook in mijn door Easy Computing uitgegeven boeken kom ik regelmatig kleine foutjes tegen die de redacteur ook over het hoofd gezien heeft. Zolang die foutjes niet al te storend zijn is dat ook niet zo heel erg. Het voordeel van uitgeven om mijn manier is dat ik de foutjes die ik nu tegenkom kan aanpassen zodat die in een volgende serie die ik laat drukken niet meer voorkomen.
Wil je het echt goed en officieel doen, dan moet je een ISBN nummer aanvragen bij het Centraal Boekhuis, dat kan via www.isbn.nl je wordt dan zelf uitgever wat interessanter klinkt dan het is 😉 Ook wordt je geacht een exemplaar van je boek naar de Koninklijke Bibliotheek te sturen. Via internet zijn er diverse kleine programmaatjes te vinden waarmee je de streepjes code met ISBN kunt generen en op je kaft plaatsen. Hoe en waar, dat vind je allemaal op bovengenoemde website.
Ik heb het als volgt gedaan:
- Een plan voor het boek gemaakt, een hoofdstuk indeling was het begin, daarna een indeling voor de hoofdstukken zelf gemaakt.
- Per hoofdstuk ben ik gaan schrijven, daarbij alle informatie die ik zelf had ook nog eens goed gecontroleerd of die klopte met behulp van internet en boeken.
- Na het schrijven van het hoofdstuk ben ik het op gaan maken in InDesign, ooit heb ik zelf een cursus PageMaker gedaan en veel daarvan in overgenomen in InDesign, tevens heb ik heel veel gehad aan het boek InDesign CS5 van Frans van der Geest. Een collega auteur die ook veel voor Easy Computing schreef. Ik heb een zogenaamd stramien gemaakt, een pagina indeling, die ik voor alle hoofdstukken heb gebruikt. Gebruik een of twee indelingen in een boek, meer wordt vaak te rommelig.
- Een PDF van het opgemaakte hoofdstuk heb ik doorgemaild naar de vriendin die alles voor me nagekeken heeft. Naar aanleiding van haar commentaar e.d. heb ik het InDesign document weer aangepast. Het ging voornamelijk om schrijf- en taalfoutjes en dat is gemakkelijk te corrigeren.
- De volgende hoofdstukken heb ik allemaal in de volgorde van de stappen 2, 3 en 4 gemaakt.
- Toen alle hoofdstukken klaar waren heb ik die in InDesign tot een boek samengevoegd, je krijgt dan een boek document maar ook alle losse hoofdstuk documenten blijven gehandhaafd. Dat werkt fijner anders zou het een veel te groot document worden om nog fijn mee te kunnen werken.
- Een ISBN-nummer aangevraagd.
- Via het boek document heb ik een inhoudsopgave en een index gemaakt. Verder is een colofon pagina belangrijk, hier vermeld je onder andere het ISBN-nummer, de titel, uitgever enz.
- Een cover gemaakt in Photoshop en deze aan het boek document toegevoegd.
- Het volledige document gecontroleerd en nog eens gecontroleerd, het is ook van belang dat je de opmaak goed controleert, of alles netjes op zijn plek staat e.d.
- Het volledige boek in een printklare PDF omgezet, vraag je drukker wat voor soort PDF hij wil hebben.
- Eén boek laten printen bij www.prijsprinter.nl slechts één exemplaar is wel prijzig maar wel noodzakelijk voor controledoeleinden.
- Het geprinte boek gecontroleerd, met name op uiterlijkheden, een aantal foto’s kwam namelijk nogal donker over, die heb ik wat lichter gemaakt. Ook nog wat kleine foutjes ontdekt en die gecorrigeerd.
- Gewacht totdat het kortingspercentage van Prijsprinter aantrekkelijk was, ik heb hun link op mijn website gezet, dat geeft nog eens 5% extra korting. De kwaliteit die ze leveren vind ik echt zeer goed dus met die link heb ik geen probleem! De foto’s komen geweldig uit in het boek.
- 60 boeken besteld, hoe meer je bestelt, hoe aantrekkelijker de prijs per stuk wordt.
- Het boek op mijn weblog en website gezet met bestelformulier. Diverse relevante sites gezocht waar het ook op vermeld wordt, ook promotie exemplaren verstuurd. Ik probeer zoveel mogelijk reclame voor het boek te maken op websites waar de doelgroep zeker regelmatig zal komen. In mei staan we ook op een beurs waar de doelgroep zal komen.
- Het boek uitgeven als E-boek of als print on demand boek op Yindo.nl hier betekent het print on demand dan dat ik het boek toestuur, hier ben ik nog mee bezig en moet de details nog uitzoeken.
Het is heel wat werk maar het leuke ervan vind ik dat je alles in eigen hand hebt, je bepaalt zelf de inhoud, het uiterlijk en uiteindelijk ook de prijs van het boek.
Mijn voordeel was natuurlijk wel dat ik inmiddels een 40 boeken op mijn naam heb staan die via Easy Computing zijn uitgegeven en er is er nog een in de maak bij van Duuren Media. Ik weet inmiddels hoe je te werk moet gaan v.w.b. de opzet e.d. Het zelf opmaken en uitgeven was een hele leuke uitdaging en ook bijzonder leerzaam! Ik hoop dit meer te kunnen doen.
Heb je zelf plannen in deze richting en je wilt informatie, vragen staat vrij!